På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Hedersamt uppdrag till Lantmäteriets ortnamnsexpert

Lantmäteriets ortnamnsexpert Annette Torensjö är nyss hemkommen från ett expertmöte på FN:s huvudkontor i New York! Under träffen med ortnamnsexperter från hela världen blev hon utnämnd till ordförande för en stor och viktig arbetsgrupp som arbetar med frågor om ortnamn som en del av vårt immateriella kulturarv.

Annette Torensjö ingår sedan tio år tillbaka i UN Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN) som hanterar frågor om geografiska namn. Experterna som deltar i arbetet ska i första hand stötta världens länder i ortnamnsarbetet. Det kan exempelvis vara frågor om hur man bygger upp en ortnamnsmyndighet och ett ortnamnsregister, hur man arbetar med standardisering och inhemska språk.

Ortnamnsexperter från hela världen samlas vartannat år. I år hade Annette Torensjö till uppgift att redovisa ett arbete som hon deltagit i. Hon har tillsammans med kollegor från Tyskland, Australien, Storbritannien, Tunisien och Finland startat och drivit ett diskussionsforum med bland annat temat "Alternativa insamlingsmetoder av geografiska namn". Annette har även ansvarat för en workshop om ämnet.

– Det var många som var inne på forumet och läste, men inte lika många som aktivt deltog i diskussionerna. Allra störst intresse var det från länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Där håller man fortfarande på att bygga upp en ortnamnsverksamhet och det verkar finnas ett stort behov av stöd och hjälp, säger Annette Torensjö.

Utnämnd till ordförande

Hon fick ett intressant uppdrag då hon valdes till ordförande för arbetsgruppen Working Group on Geographical Names as Cultural Heritage. Under ett år kommer hon även att ha stöd av Leif Nilsson från Institutet för språk och folkminnen. Aktuella frågor i arbetsgruppen är: minoritetsspråkens ortnamn och hur vi kan bidra till att länderna redovisar dessa samt insamling av ortnamn på minoritetsspråk. Expertgruppen har antagit en resolution om ortnamn som en del av vårt immateriella kulturarv – det finns ett stort intresse för sådana frågor. Vidare har det bland annat varit diskussion kring hur man ska behandla gamla kolonialnamn i jämförelse med inhemska namn, hur man ska hantera olämpliga och stötande ortnamn samt lagstiftningsfrågor.

– Det känns väldigt hedersamt och roligt att ha fått förtroendet att leda det här arbetet, säger Annette Torensjö.

Annette Torensjö i New York
Annette representerade Sverige och Norden vid
expertmötet i New York. Foto: Leif Nilsson.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.