På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Gott om möjligheter för en jurist på Lantmäteriet

Hanna Johansson är semestervikarie på Lantmäteriets huvudkontor och avslutar sina juridikstudier i Uppsala nästa vår. – Jag har alltid varit intresserad av fastighetsrätt, och specialiserade mig därför på det. När jag insåg hur oerhört viktigt det är för samhällsekonomin med ett fungerande fastighetsregister, blev jag nyfiken på Lantmäteriet, säger hon.

Hanna JohanssonLantmäteriets fastighetsregister omfattar 3,2 miljoner objekt och innehåller information om till exempel taxeringsvärden och lagfarter. Myndigheten ska hålla reda på vad fastigheterna innehåller, vilka ägarna är och i vilka banker de är pantsatta – allt grundläggande för en fungerande marknadsekonomi.

Hanna arbetar just med Fastighetsregistret, eller snarare uttag ur detta.

– Offentlighetsprincipen gäller, men ibland behöver sekretess tillämpas, till exempel för att värna rikets säkerhet, eller skydda enskilda individer. Lantmäteriet fattar beslut med stöd av den särskilda Fastighetsregisterlagen om kan vad som kan lämnas ut, med hänsyn till hur den sökande har tänkt använda informationen.

– En grupp jurister inom Lantmäteriet jobbar just med frågor som rör offentlighet, sekretess, integritet och säkerhet. Jag sammanställer deras rekommendationer till en manual, som ska ge lättbegripliga riktlinjer åt Lantmäteriets övriga personal, säger hon.

Kompetens utan prestige

Att sommarjobba på Lantmäteriet blev en oväntat positiv upplevelse, berättar hon.

– Ja, mycket eftersom det är en så skön stämning. Jag blev också förvånad att så många arbetar här. Och lokalerna är trevliga, ljusa och öppna!

– Jag uppskattar också att jag som vikarie inte varit låst till en arbetsuppgift utan fått arbeta i projekt på olika håll i organisationen, säger Hanna Johansson.

Till hösten fortsätter studierna igen, därefter börjar det dra ihop sig uppsats. Ämnet blir inom fastighetsrätt, i övrigt är ännu inget bestämt, berättar hon.

– Men det vore roligt att hitta något som behöver utredas mer. Spontant är jag intresserad av nyttjanderätter till andras fastigheter, servitut, arrenden och så vidare. De har ofta samband med hur människor bor, och därför blir det väldigt påtagligt för en person när det inte fungerar. Att förutse problem redan innan avtalsskrivning är ett mål att sträva efter, tycker jag.

Är Lantmäteriet en attraktiv framtida arbetsgivare?
– Jag letar efter arbetsplats där jag trivs i första hand. Människor här är kunniga och kompetenta men ändå prestigelösa på ett befriande sätt, så det är absolut positivt!

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.