På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fredlig landreform i Botswana med Lantmäteriets hjälp

Lantmäteriets projekt i Botswana är både långvarigt och resultatrikt. Efter fyra år kantade av framgångar och enstaka bakslag är framtidstron större än någonsin.

Regeringen i landet har plöjt ner mer än 45 miljoner i arbetet med att omskapa landadministrationen och vill fortsätta arbeta med Lantmäteriets experter.
– Vi tror att vi skapar förutsättningar för tillväxt med hjälp av Lantmäteriets kunnande, säger Thato Raphaka som är statssekretare vid Botswanas Ministry of Land and Housing i Gaborone.

Varför ökad tillväxt? Ett skäl till förhoppningarna är Botswana börjar få ordning på sitt ”Tribal land”, alltså land som förvaltats av stammar i enlighet med uråldriga traditioner
Det skulle kunna vara ett marginellt problem – om inte områdena upptagit två tredjedelar av Botswanas yta. Stamlandet förvaltades och fördelades i Botswana fram till början av 1970-talet av byns hövding, men finns knapphändigt registrerat.
Det innebär att den varken kunnat belånas av ägaren eller ge inkomster till statskassan. Det innebär också att det tagit mycket lång tid att få tillstånd till att bygga nytt eller köpa till en andel.
– Det går absolut att tala i termer av en landreform i Botswana, säger svenske projektledaren Åke Finnström. Han är nöjd med projektet, som nått ovanligt många av sina mål trots den stora ansatsen.

Säker registrering

Landfrågor är en het potatis i tidigare kolonier och ordet ”landreform” har en inte odelat positiv klang, inte minst efter utvecklingen i grannlandet Zimbabwe.
– Men reformen innebär inte att vi plötsligt börjar dela ut land, det har inte varit problemet i Botswana. Det handlar om att vi kommer att registrera, vilket vi varit betydligt sämre på, säger Bareng Malatsi som är Åke Finnströms kollega.
Vad tycker folk om målsättningen att formalisera informell mark?
– Det finns alltid människor som tar längre tid på sig att fatta, och när man inte begriper så kan man bli arg. Men det är ganska odramatiskt i stort sett, säger Bareng Malatsi.

 

Besökare från Botswana
På bilden: Sara George, Åke Finnström, Fiona Kgobe, Bareng Malatsi,
Tshepang Keaosenya, Thato Raphaka


Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.