På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2014-10-09]

Försök till kapning av lagfarter stoppades

Massmedia har den senaste tiden rapporterat om ett antal försök till så kallade lagfartskapningar. Bedrägeriförsöken har upptäckts i Lantmäteriets kontroller och ingen lagfartskapning har lyckats. Mönstret är detsamma i samtliga fall och Lantmäteriet misstänker att det är en och samma person som ligger bakom.

Sedan mitten av september har Lantmäteriet fått in 42 ansökningar om lagfart där man misstänker att det rör sig om lagfartskapning. Det innebär att någon med hjälp av falska handlingar ansöker om att få bli registrerad som ägare av en fastighet.

Lantmäteriet misstänker att det är en och samma person som ligger bakom bedrägeriförsöken.

- Vi ser att ansökningarna följer samma mönster. De är handskrivna med samma handstil och de har samma avsändare, även om namnet förekommer i olika varianter. Dessutom uppfyllde ansökningarna i flera fall inte våra formkrav, de saknade till exempel underskrift, berättar Patricia Sörensen, enhetschef på Lantmäteriets Fastighetsinskrivning i Hässleholm.

Lantmäteriet kontaktar berörda fastighetsägare

Bedrägeriförsöken gäller fastigheter i sydvästra Skåne, utom i två fall där fastigheterna ligger i Kiruna och Vaxholm. Samtliga fall handläggs av Lantmäteriets fastighetsinskrivningskontor i Hässleholm.

I några fall har lagfartsansökningarna skickats in dubbelt och de 42 fallen berör 37 olika fastigheter. I de fall man inte har kunnat avvisa lagfartsansökan direkt har Lantmäteriet kontaktat den riktiga fastighetsägaren och fått bekräftat att det rör sig om bedrägeriförsök. Dessa fastighetsägare har polisanmält bedrägeriförsöken. Majoriteten av ärendena har nu avvisats av Lantmäteriet.

- Vi kommer att kontakta alla fastighetsägare som har blivit utsatta för det här och berätta vad som har hänt. Vi tror att man vill veta om man blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, även om våra rutiner har satt stopp i tid, säger Patricia Sörensen.

Hur stor är risken att man som fastighetsägare får sin lagfart kapad?

- Risken är minimal. Vi handlägger runt 250 000 ägarbyten varje år och vi har bara sett några enstaka kapningsförsök. Sedan vi skärpte våra kontroller 2010 känner vi inte till en enda fullbordad lagfartskapning.

Får fastighetsägaren veta om någon försökt kapa lagfarten för fastigheten?

- Ja, om vi misstänker att ett kapningsförsök har skett så kommer vi att ta kontakt med fastighetsägaren.

Vad kan jag som fastighetsägare göra för att förhindra att lagfarten kapas?

- Du kan bevaka din fastighet om du anar oråd eller om du känner att du helt enkelt vill ha koll på läget. Det gör du genom att använda vår webbtjänst Mina fastighetsärenden på vår webbplats www.lantmateriet.se. Om du inte har möjlighet att göra på det viset så går det bra att ringa oss, vi kan svara på dina frågor och skicka information med post.

Varför skulle någon vilja kapa en lagfart?

- De mönster vi har sett tidigare tyder på att det handlar om att få ekonomisk vinning. De som tidigare varit utsatta för kapningsförsök har varit fastigheter som är högt värderade och lågt belånade. Genom att förfalska en lagfartsansökan vill kaparen få ut en lagfart för att kunna gå till banken och låna pengar med lagfarten som säkerhet. Man är inte intresserad av ta över själva fastigheten.

Gäller det även de fall som är aktuella nu?

- Nej, de skiljer sig från tidigare mönster och man kan fråga sig vad motivet egentligen är. Det är polisen som söker svaret på den frågan och vi har en diskussion med polisen för att de ska få rätt information om vad som händer från vår sida.

Vad gör ni på Lantmäteriet för att förhindra lagfartskapningar?

- Vi har noggranna rutiner med många kontroller inbyggda när man ansöker om lagfart, exempelvis att vissa handlingar ska vara i original, handlingar ska vara undertecknade av både säljare och köpare och handlingarna ska bevittnas av två personer. När vi sedan granskar ansökningarna så kontrollerar vi att de uppgifterna är korrekta och att det inte finns några andra pågående ärenden som rör fastigheten. När en lagfartsansökan som kommer från en privatperson har beviljats skickar vi dessutom automatiskt alltid ut en underrättelse till den tidigare ägaren. Fastighetsöverlåtelser som sker med hjälp av banker, mäklare eller liknande står under tillsyn av Finansinspektionen och då skickas ingen underrättelse.

Läs mer om lagfartskapning här.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.