På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Ett steg närmare öppna data efter Almedalen

Lantmäteriets seminarium om öppna kartdata i Almedalen gav frågan en knuff framåt. - Jag tror att seminariet kan få stor betydelse för vårt fortsatta arbete med frågan, säger Peter Nyhlén, enhetschef på Lantmäteriets informationsförsörjning.

Ett av Lantmäteriets seminarier under Almedalsveckan handlade om hur Sverige ska kunna nå fram till det som kallas öppna geodata. I praktiken handlar det om att ta bort prislappar och begränsande användningsvillkor för kartinformation.

I panelen fanns företrädare för Stockholms Handelskammare, Helsinki Region Infoshare och Piratpartiet. Dessutom deltog innovatören och vinnaren av Open Stockholm Award 2014, Jacob Landin. Alla var överens om att öppna data är en viktig väg framåt i samhällsutvecklingen och Fredrik Sand på Stockholms Handelskammare välkomnar Lantmäteriets initiativ, understryker vikten av att företagen får enklare möjligheter att använda Lantmäteriets geodata och ser gärna en fortsatt dialog kring hur de kan bidra till att föra processen framåt.
- Jag tror att det i paneldeltagarnas kretsar kommer att bli en del positiva diskussioner kring Lantmäteriets tydliga vilja att gå vidare på området. Dessutom var det oerhört glädjande att höra paneldeltagarna tala kraftfullt i vår sak när det gäller behovet av aktivitet på den politiska nivån och att det är viktigt att aktualitet och kvalitet i våra data bibehålls, säger Peter Nyhlen.

Se Lantmäteriets seminarium om öppna data i Almedalen

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.