På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Elias praktik gav jobb på Lantmäteriet

För fyra år sedan flyttade Elias Somi till Sverige från Syrien. Han är utbildad ingenjör med inriktning mot lantmäteri och arbetade som det under fem år i hemlandet. För snart ett år sedan fick han praktikplats på Lantmäteriets kontor i Strömstad och den 15 april i år anställdes Elias som mätningsingenjör.

När Elias Somi började sin praktikplats på lantmäteriet fick han också en handledare, förrättningslantmätaren Roger Andreasson. Tanken var att handledaren skulle lära honom det han behövde under tiden han praktiserade.


Elias Somi arbetar som mätningsingenjör Lantmäteriet i Strömstad.

– Jag är väldigt glad att Roger blev min handledare, säger Elias och tillägger att det har underlättat mycket att han haft Roger som stöd och kunnat fråga och rådgöra med honom, speciellt när han stött på krångliga och svåröversatta lantmäteriord.

– Att förstå lantmäterispråket och vissa av de termer som finns är det som har varit svårast, säger Elias Somi.

Sökte olika jobb på Lantmäteriet

Innan Elias påbörjade sin praktik i Strömstad hade han läst SFI, Svenska för invandrare, samt ytterligare en kurs, ”Korta vägen”. Syftet med den kursen är att snabbt kunna erbjuda utländska akademiker en språkutbildning på akademisk nivå, som sedan ska underlätta inträdet på arbetsmarknaden. Under delar av tiden som kursen pågick hade Elias en praktikplats på den tekniska förvaltningen i Skövde kommun, men drömmen var att få arbeta som ingenjör inom lantmäteriområdet.

Efter praktiken på Skövde kommun började jag söka jobb, och jag fick en jättebra handledare på arbetsförmedlingen. Det var hon och en av mina tidigare kursledare som uppmuntrade mig att söka olika jobb på Lantmäteriet, och så fick jag en praktikplats i Strömstad.

Elias har bland annat fått lära sig ny teknik eftersom det syriska lantmäteriet inte var lika tekniskt utvecklat som Lantmäteriet är i Sverige.

– GPS använde vi till exempel inte i Syrien.

Arbetar som mätningsingenjör

Att arbeta som förrättningslantmätare är inte aktuellt för Elias Somi eftersom han, som han säger, inte har det juridiska kunnandet. Istället arbetar han nu som mätningsingenjör. Elias tror att många invandrare inte känner till Lantmäteriet.

– Det är nog ganska få som gör det och inte så många som vet att det råder brist på lantmätare heller, det är mest läkare och tandläkare man hör att det behövs, säger han.

”Berikar gruppen”

Själv är han väldigt glad över att han fick chansen att börja jobba på Lantmäteriet.

– Det är jättebra här, jag är väldigt nöjd och glad att alla kollegor har sådant tålamod och orkar förklara för mig när det är något som jag inte förstår, säger han.
Även Roger Andreasson är nöjd, med att ha fått Elias som ny arbetskamrat, han menar att det berikar gruppen i Strömstad.
– Det är bra på många sätt, förutom arbetsmässigt så är han en trevlig person på kontoret som man kan prata om lite andra saker än det vanliga, säger han och nämner syrisk mat och kultur som några av samtalsämnena.


Elias Somi 

 

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.