På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Bengt Kjellson enhälligt vald till ordförande i FN-kommitté

Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson blev i går vald till ordförande i FN:s nybildade kommitté GGIM Europa (European Regional Committee of United Nations Global Geospatial Information Management). Det var representanter från FN:s medlemsländer i Europa plus från några ytterligare länder i gränsen till Europa som enhälligt röstade fram Sverige och Bengt Kjellson till ordförandeposten.

Vilken betydelse tror du, Bengt Kjellson, att organisationen kommer att få i Europa?

– Jag tror att den största betydelsen är att man inom GGIM kan diskutera frågor kring geodata på en mer politisk än teknisk nivå. Ett konkret exempel på vad som kan komma ut ur det här är det arbete som bland annat Geodesienhetens chef Mikael Lilje har deltagit i, om en deklaration från FN:s generalförsamling om gemensamma referenssystem.

– På Europanivå tror jag att det inledningsvis kommer att handla om vilka de grundläggande dataelementen ska vara för att tillgodose användarnas krav – bland annat inom statistikområdet – och deras interoperabilitet. Genom att jobba med detta inom FN-ramen går det lättare att få olika länder att enas. Och sedan kommer nog frågan om hur geodata kan stödja FN:s kommande mål, efter de så kallade millenniemålen. Jag tror också att vi i Europa har mycket att bidra med till de andra regionala GGIM-organen och till den globala nivån. 

Vilka frågor vill du främst driva, som ordförande?

Viktigast nu blir att få det här att komma igång och finna former för hur vi ska arbeta i arbetsgrupper, styrelse med mera. Det gäller bland annat att få många av Europas länder att aktivt delta i arbetet. Vi har en lång tradition av samarbete inom både vår sektor och inom statistikområdet, men det är lite annorlunda när det sker inom ramen för FN.

Bengt Kjellson, Lantmäteriets generaldirektör
Bengt Kjellson, Lantmäteriets generaldirektör

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.