På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Gtrans

Gtrans är ett program för att utföra koordinattransformationer. Här kan du beställa eller uppdatera installationer av Gtrans.

Gtrans-logotypeGtrans är en programvara för att transformera koordinater för geodetiska och kartografiska ändamål. Vid installationen finns alla aktuella nationella transformationer fördefinierade. Användaren kan skapa och lägga till egna transformationer, koordinatsystem och definitioner av filformat.

Ett flertal olika typer av textbaserade filformat kan transformeras, till exempel k-, dxf-, mid/mif-filer, samt egna koordinatlistor.

Gtrans är framtaget för att transformationer och beräkningar skall göras med korrekta algoritmer och med tillräcklig skärpa. Genom att tillhandahålla Gtrans underlättas utbyte av lägesbundna data mellan olika system. Det ger ökade möjligheter att kombinera data från nationella och lokala databaser.

Gtrans är framtaget av geodesienheten på Lantmäteriet, men har även fått stor spridning utanför Lantmäteriet.

Du kan få tillgång till Gtrans genom att fylla i registreringsblanketten på beställningssidan. För att eventuella felrättningar skall kunna distribueras måste varje Gtrans-användare registreras. Registerhållningen och distributionen av revisioner finansieras genom en registreringsavgift.

Beräkningsdelen i Gtrans kan även byggas in i ett eget programsystem. För mer information se programbeskrivningen (pdf).

Utbildning i programmet ingår som en del i kurspaketet Koordinatsystem och transformationer. För mer information kring utbildningen, se kursbeskrivningen.

Interaktiv koordinattransformation

Du kan också transformera koordinater i vår interaktiva tjänst.

Dela den här sidan med andra

Ny geoidmodell

SWEN17_RH2000

Nu kan du ladda ner den nya geoidmodellen SWEN17_RH2000.

Läs mer

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument