På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodetiska arkivet

Från geodetiska arkivet kan du beställa punktbeskrivningar, punktkartor, koordinat- och höjduppgifter. Här finns även transformationssamband.

Lantmäteriets geodetiska arkiv innehåller akter och mätningshandlingar från slutet av 1700-talet fram till nutid. En del av det äldre materialet blev hemligstämplat och förvaras än idag på Krigsarkivet, men numera är även det materialet tillgängligt för allmänheten.

Geodetiska arkivets databaser innehåller uppgifter om de svenska nationella referensnätens punkter med avseende på punktidentitet, markering, koordinater, höjder och tyngdkraft, samt mätningar och beräkningar som har gjorts för detta ändamål.

Digitalt geodetiskt arkiv (DGA)

Bild på handskrift i geodetiska arkivet.En del av materialet från de moderna koordinat- och höjdsystemen finns nu tillgängligt via Digitalt geodetiskt arkiv (DGA). Det innehåller närmare 50 000 höjdfixar och 10 000 RIX 95-punkter och triangelpunkter. Det går att göra uttag i form av punktbeskrivningar, koordinat- och höjduppgifter.

Geodataportalen kan du se var Lantmäteriets geodetiska punkter i plan och höjd ligger. Handledningen (pdf) beskriver hur du visar punkterna.

Användare är landets kommuner och privata konsulter samt en rad statliga myndigheter, det vill säga alla som är i behov av att utnyttja markerade punkter för mätning och beräkning i våra nationella koordinat- och höjdsystem. Användarna får direktåtkomst till Digitalt geodetiskt arkiv genom att teckna avtal med Lantmäteriet. Avtalet reglerar hur uttag får göras och materialet användas.

Prisuppgift samt villkor för direktåtkomst till DGA

För att få tillgång till DGA tecknar du ett avtal med Lantmäteriet. Villkor för att använda tjänsten och ansökan finns nedan. Tjänsten är kostnadsfri. Om du har frågor om avtal och villkor, kontakta geodetiska arkivet.

Dela den här sidan med andra

Ny geoidmodell

SWEN17_RH2000

Nu kan du ladda ner den nya geoidmodellen SWEN17_RH2000.

Läs mer

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument