På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Koordinattransformationer

Gör om dina positioner från GPS-mottagaren, angivna som latitud och longitud i WGS 84, till att passa svenska kartors rutnät. Du kan också transformera koordinater mellan ett antal olika nationella koordinatsystem, till exempel RT 90 och SWEREF 99.

Självservice

I Enkel koordinattransformation kan du göra om dina positioner från GPS-mottagaren till att passa svenska kartors rutnät.

I Koordinattransformation väljer du vilka koordinatsystem du vill transformera mellan.

Enkel koordinattransformation

Gör om dina koordinater från GPS-mottagaren, angivna som latitud och longitud i SWEREF 99 (WGS 84), till att passa svenska kartors rutnät. Resultatet anges i både SWEREF 99 TM och RT 90 2,5 gon V 0:-15.

Du kan också transformera koordinater omvänt, det vill säga från kartans rutnät – SWEREF 99 TM eller RT 90 2,5 gon V – till latitud och longitud i SWEREF 99 (WGS 84).

Koordinattransformation

Välj först en transformationsväg. Börja med att välja från-system och till-system, skriv sedan in koordinater för den punkt som ska transformeras, och klicka på knappen Transformera. Resultatet presenteras nedanför knappen.

Latitud och longitud anges som decimala grader, grader och minuter eller som grader minuter och sekunder, alla med eventuella decimaler efter decimalpunkt. Exempel: 60.76, 60 45.6 eller 60 45 36.

Plana koordinater (x, y eller N, E), höjder (H eller h) och geocentriska koordinater (X, Y, Z) skrivs i meter med eventuella decimaler. Exempel: 6736055.541

Observera att transformationen av plan- och höjd-koordinater sker var för sig och att höjd endast kan anges om transformation mellan höjd över ellipsoiden och ett RH-system skall utföras.

Dela den här sidan med andra

Handbok i mät- och kartfrågor

HMK-nytt

Redovisar mindre justeringar som inte medför versionsändring i dokumenten.

Läs om HMK-nytt