På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodesi

Geodesins huvuduppgift är att bestämma punkters läge på jordytan, deras höjd över havet och deras tyngdkraftsvärden.

Lantmäteriet ansvarar för uppbyggnad och underhåll av Sveriges geodetiska riksnät och nationella referenssystem. De geodetiska referensnäten består av punkter med noggrant bestämda positioner i plan, höjd och med tyngdkraftsvärden.

De nationella referenssystemen är SWEREF 99 i tre dimensioner och i plan, RH 2000 i höjd samt RG 2000 för tyngdkraft. För att säkerställa höjdmätning med GNSS ansvarar vi dessutom för den nationella geoidmodellen SWEN17_RH2000.

Bild av jordglobHär beskrivs närmare våra nationella referenssystem. Det finns också information om koordinattransformationer och några vanligt förekommande frågor besvaras. Vi tillhandahåller ett antal tjänster för olika typer av geodetisk information och i formelsamlingen finns formler för ett antal vanliga geodetiska beräkningar samlade.

Interaktiva tjänster

Här hittar du ett antal tjänster med anknytning till geodesiområdet. Du kan bland annat transformera koordinater och beräkna geoidhöjd.

Fördjupad information

Dela den här sidan med andra

Ny geoidmodell

SWEN17_RH2000

Nu kan du ladda ner den nya geoidmodellen SWEN17_RH2000.

Läs mer

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument