På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Samverkan med ISOF

Institutet för språk- och folkminnen (ISOF), har till uppgift att samla in, bevara, och forska om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. De arbetar även med språkvård och språkpolitik och följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige.

I deras arbete ingår att svara på frågor och hålla föredrag, visa sina samlingar och publicera böcker och cd-skivor.

Som ortnamnsvårdande myndighet yttrar sig ISOF i ärenden om fastställande av ortnamn och granskar förslag till namn i Lantmäteriets grundläggande geodata. Detta är ett samarbete som i olika former pågått i ungefär hundra år.
 
Numera finns vid institutet i Uppsala en tjänst som namnvårdskonsulent med ett övergripande ansvar för ortnamnsvården inom deras område.

Ortnamnsarkiven

Tolkningar av ortnamns betydelse och information om uttal och äldre belägg med mera, kan man få hos något av ortnamnsarkiven. De är två till antalet och finns i Uppsala och Göteborg. Ortnamnssamlingarna totalt består av cirka tio miljoner arkivkort som är tillgängliga via Internet.

Dialektarkivet

Inom ISOF finns två avdelningar som arbetar med dialekter. Där finns också ett stort dialektmaterial i form av uppteckningar av dialektord och inspelningar i arkivet.
Dialektarkivets verksamhet är inriktad på att bearbeta, bevara och bygga ut samlingar, och på att forska och informera om dialekter.
En dialekt är en språkvariant som talas inom ett avgränsat geografiskt område. Ett sådant område kan vara väldigt litet, som en by, eller avsevärt större, som ett landskap. I dagens Sverige är dialektområdena ofta relativt stora. Om vi jämför med hur det såg ut för 50-100 år sedan så har dialekterna "jämnats ut", det vill säga de har blivit mer lika över större områden. Istället för de äldre, lokala dialekterna har vi alltså fått nya, mer regionala dialekter.

Hänvisningar

Institutet för språk och folkminnen 

Ortnamnsverksamheten 

Ortnamnsregistret 

Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala (DFU)  forskar och informerar om dialekter. Ett av våra projekt är arbetet med ett svenskt dialektlexikon.

Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM) Huvuddelen av DAUMs skriftliga samlingar är tillgängliga på Umeå stadsarkiv. Det inspelade materialet finns i Uppsala.

Är du mer intresserad kan du lyssna på dialekter och få litteraturtips. 

Share this page with others

Maps

Grandma’s Grandad’s Grandad

Our historical maps go back nearly 400 years! Discover our map treasure for free.

Historical maps

Your future with us!

Work for us

Job opportunities such as accountants, lawyers, system developers, engineers, communicators and of course Land Surveyors.

Your future with us

Kartor

Skriv ut din egen kartbok!

Zooma, panorera, ladda hem och skriv ut din egen kartbok i skala 1:10 000 eller 1:50 000.

Läs mer

Kartor

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss!

Anmäl fel i karta

Geolex - metadata

Enklare att hitta den bild du söker

Förminskade bilder, så kallade tumnaglar, gör det enklare att hitta flygbilder och ortofoto i GeoLex.

Se mer i GeoLex

Beställ geodata

Vill du beställa geodataprodukter?

Fastighetsinformation och geografisk information, t.ex. flygbilder, direkt från oss eller våra återförsäljare.

Beställ geodata

Villkor och avgifter

Vill du använda våra geodataprodukter?

Se vad som gäller för olika användningsområden.

Läs om villkor och avgifter