På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

SWEPOS

Med hjälp av GNSS och SWEPOS® kan du navigera och bestämma din position på meter- till centimeternivå, i realtid eller genom efterberäkning.

SWEPOS logotypeSWEPOS är ett nationellt nät av fasta referensstationer för GNSS. Du hittar mer information om de tjänster som SWEPOS kan erbjuda på SWEPOS webbplats (nytt fönster).

SWEPOS uppgift är att tillhandahålla data från GNSS-satelliterna för olika tillämpningar, till exempel

 • positionsbestämning på centimeter- till meternivå i realtid för bland annat navigering och datainsamling för databaser med lägesbunden information
 • positionsbestämning på millimeter- till centimeternivå genom efterberäkning.

Andra syften med SWEPOS är

 • att realisera och monitorera det nationella referenssystemet, SWEREF 99
 • att tillhandahålla data från GNSS-satelliterna för navigering, positionsbestämning, och vetenskapliga ändamål
 • att monitorera GNSS-systemens integritet.

Positionering med meternoggrannhet

Den mätmetod som i realtid ger positioner med en mätosäkerhet på meternivå benämns DGPS eller DGNSS. Exempel på tillämpningsområden är

 • uppdatering av databaser med lägesbunden information
 • jord- och skogsbrukstillämpningar, till exempel arealmätning, skördekartering och skoglig planering.

Fördelen med att mäta i realtid är att man får en position redan ute i fält, vilket gör att man i ett tidigt skede kan kontrollera sina mätningar.

Om du inte har har behov av positionen i realtid kan du lagra observationsdata vid mättillfället och sedan beräkna positionen i efterhand med hjälp av SWEPOS-data, som kan laddas ner via ftp.

Positionering med centimeternoggrannhet

Realtid

RTK är den mätmetod som ger positioner med en mätosäkerhet på centimeternivå i realtid. Exempel på tillämpningsområden är

 • detaljmätning
 • förrättningsmätning
 • utsättning
 • maskinguidning och maskinstyrning.

SWEPOS fasta referensstationer samverkar i ett nätverk för att ge användaren tillgång till sömlös RTK-mätning, så kallad nätverks-RTK, och ger en tjänst som kan användas av alla användare inom täckningsområdet. De enskilda användarna behöver då inte etablera egna - tillfälliga eller permanenta - referensstationer.

Efterberäkning

SWEPOS beräkningstjänst är till för dig som inte själv vill efterberäkna statiska mätningar. Tjänsten beräknar koordinater för din nypunkt med hjälp av data från omkringliggande SWEPOS-stationer och utnyttjar Internet för kommunikation med användaren.

För dig som själv vill efterberäkna dina statiska GNSS-mätningar tillhandahåller SWEPOS data i mottagaroberoende format.

Pågående SWEPOS-utveckling

Utvecklingsverksamheten inom SWEPOS inriktas dels på att tillhandahålla data för efterberäkning med så liten fördröjning som möjligt, dels på att förbättra prestanda och driftsäkerhet för nätverks-RTK-tjänsten.

Share this page with others

E-services

Our e-services are closed during the weekend

Due to planned service maintenance our e-services are closed from staurday morning to sunday evening.

Read more

Maps

Grandma’s Grandad’s Grandad

Our historical maps go back nearly 400 years! Discover our map treasure for free.

Historical maps

Your future with us!

Work for us

Job opportunities such as accountants, lawyers, system developers, engineers, communicators and of course Land Surveyors.

Your future with us

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument