På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Upphovsrätt till kartor och bilder

Lantmäteriets produkter skyddas av upphovsrätt - se lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Kartor i Lantmäteriets historiska kartarkiv som är äldre än 70 år omfattas inte av upphovsrätten likt "nutida kartor". Detta innebär att du är fri att använda dessa hur du vill, det vill säga du kan publicera dem eller sprida dem vidare även i digital form om så önskas.

I de historiska kartserierna, Generalstabskartan (1827-1971) och Ekonomiska kartan (1935-1978), har alla ingående kartblad ännu inte uppnått 70 års ålder. Lantmäteriet har ändå  valt att avstå upphovsrätten till de blad som är yngre än 70 år, vilket innebär att dessa kartserier i sin helhet kan  betraktas som upphovsrättsfria.

För att få tillgång till kartfilerna från Lantmäteriet betalar du endast en leveransavgift i de fall du beställer kartorna från Lantmäteriet.

Vid publicering eller spridning vill vi gärna att bildens ursprung anges, t.ex. med texten Karta ur Lantmäteriets historiska kartarkiv.
Om du publicerar flera olika historiska kartutsnitt i en bok så räcker det i så fall med att ursprungsangivelsen anges en gång, t.ex. i anslutning till en bildförteckning i boken.

Share this page with others

Maps

Grandma’s Grandad’s Grandad

Our historical maps go back nearly 400 years! Discover our map treasure for free.

Historical maps

Your future with us!

Work for us

Job opportunities such as accountants, lawyers, system developers, engineers, communicators and of course Land Surveyors.

Your future with us

Söktips

Så hittar du rätt bladnummer

Letar du efter ett särskilt kartblad i serien Härads-ekonomiska kartan? Så gör du!

Se tips

Historiska kartor

Spara och skriv ut historiska kartor

I Lantmäteriets e-tjänst Historiska kartor kan du spara och skriva ut lågupplösta kartor.

Så gör du!

Historiska kartor

Letar du efter gamla läns- och landskapskartor?

I vår e-tjänst Historiska kartor hittar gamla läns- och landskapskartor från slutet av 1600-talet.

Se söktips