På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

”Enbart öppna data räcker inte”

Lantmäteriet har inlett ett samarbete med SKL och kommunerna kring en gemensam handlingsplan för öppna geografiska data och adresser.

Nyttan med öppna, tillförlitliga geografiska data ligger främst i möjligheten att kunna sprida informationen utan hinder och begränsningar. Det är licenskostnaderna och villkoren för spridningen som utgör den största begränsningen i det nuvarande systemet med användarfinansiering.

– Den blir alltmer en hämsko för kreativ utveckling. Självklart vill Lantmäteriet att den ersätts med något nytt, säger enhetschef Peter Nyhlén, Lantmäteriet.

Ur ett investeringsperspektiv skulle ett öppnande av Lantmäteriets geografiska data årligen kosta cirka 100 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vad två kilometer vanlig motorväg i landsbygd kostar att bygga. Kostnaden är den offentliga ersättningsfinansiering som krävs för att kunna slopa de avgifter Lantmäteriet årligen tar ut från användarna för finansiering av bland annat ajourhållning och förvaltning. Men eftersom många av användarna av geografiska data handlar med statliga medel är den verkliga kostnaden för staten mycket lägre än så. En stor del av avgifterna handlar om en rundgång av pengar.

Peter Nyhlén är övertygad om att en förändring är nödvändig. Lantmäteriet och Sveriges kommuner och landsting gör sig tillsammans redo för öppna geografiska data, även om vägen dit ännu inte är utstakad.

– Vi är helt övertygade om att vi kommer att göra resan våra grannländer gjort, att göra våra allra bästa geografiska data tillgängliga. Kommunerna är på många sätt Lantmäteriets viktigaste partners och därför är det naturligt med en gemensam handlingsplan för öppna data. Vi ser till exempel också att SMHI och Trafikverket är aktiva i utvecklingen och att Lantmäteriet tar steg på området är önskat av många inom geodatasamverkan, menar Peter Nyhlén.

Sämre data enklare att använda

Men även om Lantmäteriet lämnar den nuvarande affärsmodellen, kvarstår alltså andra problem.

– Om vi vill att bästa tillgängliga geografiska data ska användas i samhället är det också helt nödvändigt vi lyckas harmonisera den offentliga sektorns geografiska data, nationellt och internationellt. Framtidens tjänsteleverantörer vill att data och dataspecifikationer ska vara ”gränslösa” så att de är enkla att använda. Då måste vi se till att den offentliga sektorns information hänger samman sinsemellan, oavsett kommun- och nationsgränser, säger Peter Nyhlén.

– Vi ser redan idag konsekvenserna av bristerna på detta område då till och med offentliga användare som har tillgång till bra geografiska data väljer att nyttja tjänster med data som är mindre aktuella eller har lägre informationsinnehåll och kvalitet. Orsaken kan kopplas till dagens affärsmodell som sätter upp begränsningar för spridningen av Lantmäteriets data. Men också till att dessa tjänster baseras på data som ser lika ut nationellt och internationellt, säger han och tillägger att eftersom Lantmäteriets målsättning är att användarna får tillgång till bästa möjliga data är det en oroande utveckling.

Sverige ligger efter kartverken i Norge, Danmark och Finland som öppnar den ena databasen efter den andra med information som är avgiftsfri och kan användas med få begränsande villkor. Peter Nyhlén tycker att det är viktigt att lyssna på erfarenheterna från de nordiska grannarna och nyligen diskuterade Lantmäteriet och kommunerna frågeställningarna vid en konferens med de finska kollegorna.

Dela den här sidan med andra

Fastigheter

Upphävande av förordnande enligt plan- och bygglagen, PBL

Har du fått brev från oss gällande en ändring i Plan- och bygglagen? Vill du veta vad det innebär för dig?

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Kartor

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss!

Anmäl fel i karta

Öppna data

Ladda ner historiska ortofoton gratis

Nu släpper vi ett rikstäckande lager av historiska ortofoton som öppna data.

Ladda ner bilderna