På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

WGS 84

WGS 84 är ett tredimensionellt globalt referenssystem som har tagits fram av amerikanska myndigheter för bestämning av koordinater med GPS-systemet i realtid.

Om positionen bestäms enbart med data från GPS-satelliterna blir den uttryckt i det globala referenssystemet WGS 84, World Geodetic System 1984. Osäkerheten för sådana positioner är cirka tio meter.

Önskar man lägre osäkerhet måste GPS-data kombineras med data från punkter på marken, till exempel punkter i SWEPOS-nätet, det nationella nätet av fasta referensstationer för GNSS. Positionen blir då uttryckt i samma referenssystem som de markbaserade punkterna. I Sverige används referenssystemet SWEREF 99 för detta ändamål.

I Sverige finns ingen regelrätt realisering av WGS 84. I stället används SWEREF 99. WGS 84 och SWEREF 99 avviker drygt en halvmeter från varandra. För många GPS-tillämpningar i Sverige kan därför WGS 84 och SWEREF 99 betraktas som samma sak.

Ellipsoid

WGS 84 är baserat på WGS 84-ellipsoiden som i princip är identisk med ellipsoiden GRS 1980. Skillnaden är endast 0,1 millimeter i halva lillaxeln.

Dela den här sidan med andra

Handbok i mät- och kartfrågor

HMK-nytt

Redovisar mindre justeringar som inte medför versionsändring i dokumenten.

Läs om HMK-nytt