På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Satellitbilder

Satellitbilder

Satellitdatabasen Saccess innehåller satellitbilder över Sverige som täcker in varje årtionde från 1970-talet och framåt.

Självservice

Saccess innehåller satellitbilder över Sverige som täcker in varje årtionde från 1970-talet och framåt.

Satellitdatabasen är ett verktyg för att studera de landskapsförändringar som skett under drygt tre decennier - till nytta för till exempel jord- och skogsbruk, miljöanalyser och planering, men också för intresserad allmänhet.

De rikstäckande dataseten utgörs av optiska multispektrala data från satelliter med en geometrisk upplösning på 10 - 30 meter. Undantaget är MSS-datat från 1970-talet som har 80 meter upplösning.

Informationen i Saccess är tillgänglig för alla användare på lika villkor, oavsett om dessa är myndigheter, företag eller enskilda personer. Informationen är enkelt åtkomlig via Internet och är kostnadsfri tack vare särskilda statliga anslag för uppbyggnaden och datainsamlingen samt intressentsamverkan för driftkostnaderna.

Satellitdata för olika användare

Databasen innehåller satellitdata som är anpassade till olika typer av användare - obearbetade data för experten, kartriktiga bilder för den vane GIS-användaren och molnfria mosaiker för den som vill visualisera ett större område än det som täcks av en enskild bild. Mosaikerna sätts samman av kartriktiga bilder och presenteras dels som infraröda vegetationsbilder dels i naturliga färger.

Satellitbild infraröd
Mosaik med infraröda färger - lämplig för vegetationsstudier.

Satellitbild med naturliga färmer.
Mosaik med "naturliga" färger.

Ovärderligt analysunderlag

Den historiska databasen med bilder från 1970-tal och framåt ger unika möjligheter att exempelvis studera förändringar i miljön och effekter av klimatförändringar med mera. Årliga uppdateringar av databasen ger möjlighet till täta uppföljningar.

Dela den här sidan med andra

Nya höjddata

Har du behov av uppdaterade höjddata?

Nu finns vår nya produkt - Ytmodell från flygbilder.

Läs mer om produkten

Geolex - metadata

Enklare att hitta den bild du söker

Förminskade bilder, så kallade tumnaglar, gör det enklare att hitta flygbilder och ortofoto i GeoLex.

Se mer i GeoLex